Friday 5 February 2016

MAKANAN TERBAIK UNTUK MENCEGAH BUASIR

9 MAKANAN ANTI-BUASIR


Apakah makanan yang terbaik untuk dimakan jika anda ingin mengelakkan buasir? Berikut adalah senarai makanan yang terbaik untuk mencegah buasir, daripada betik dan prun sehingga beri hitam dan buah tin. Seperti yang anda akan lihat, kebanyakan makanan anti-buasir ini boleh didapati di kedai runcit tempatan anda.

# 1: Beri hitam
BERI HITAM

Beri hitam adalah salah satu makanan kesihatan terhebat sepanjang zaman, dan ia merupakan rahmat kepada sesiapa sahaja yang mengalami buasir. Oleh kerana kepekatan antosianin yang tinggi, beri hitam membantu membaiki kerosakan protein dalam dinding saluran darah dan menggalakkan kesihatan keseluruhan sistem vaskular. Selain itu, beri hitam adalah sumber yang baik daripada kedua-dua serat larut dan larut seperti pektin. Tambahan pula, berbanding buah lain, beri hitam (terutamanya beri hitam liar) adalah sumber vitamin E yang baik.


# 2: Buah Tin
BUAH TIN

Buah tin adalah satu ubatan yang telah lama digunakan untuk sembelit. Untuk mendapat manfaat sepenuhnya daripada kesan julap buah tin, makan dengan kulitnya kerana kebanyakan gentian mereka adalah di dalam kulit. Apabila membeli buah tin, cari buah-buahan yang berisi dan lembut, tetapi tidak penyek. Ia juga hendaklah bebas daripada lebam, mempunyai warna yang mendalam, dan bau segar dan sedikit manis. Tin adalah salah satu buah yang paling mudah rosak dan oleh itu adalah dinasihatkan untuk membelinya hanya satu atau dua hari sebelum anda merancang untuk makan. Buah tin kering, yang mempunyai jangka hayat lebih setahun jika disimpan dengan sewajarnya, juga merupakan ubat yang sangat baik untuk sembelit.


# 3: Bayam
BAYAM

Profil pemakanan bayam menjadikan ia satu makanan kesihatan yang sangat baik dan sayur-sayuran penting untuk sesiapa sahaja yang bimbang mendapat buasir. Bayam dianggap sebagai salah satu sayur-sayuran yang terbaik untuk seluruh saluran pencernaan, dan ia dikatakan amat berkesan untuk pembersihan dan menjana semula saluran usus. Salah satu daripada sebatian yang menggalakkan kesihatan usus adalah magnesium yang diperlukan bagi pergerakan usus yang betul. Kekurangan sedikit magnesium adalah perkara biasa di negara-negara Barat, di mana pengambilan makanan yang diproses adalah perkara biasa kerana pemprosesan mengurangkan kandungan magnesium makanan dengan ketara. Begitu juga pertanian intensif yang diamalkan di negara-negara Barat, menjejaskan kandungan magnesium tanah, yang juga dengan itu akan mengurangkan kandungan magnesium daripada tumbuh-tumbuhan yang tumbuh dalam tanah tersebut.


# 4: Bendi
BENDI

Jangan ditangguhkan pengambilan bendi hanya kerana teksturnya yang agak berlendir - tumbuhan asli yang luar biasa ini adalah makanan berfungsi yang menakjubkan untuk mengekalkan usus yang sihat. Serat bendi menyerap air dan menambah saiz najis, yang menyebabkan ia bergerak melalui usus lebih cepat, membantu mencegah sembelit dan pembentukan buasir. Lendir bendi membantu melancarkan dan melegakan saluran usus, seterusnya memudahkan pengeluaran sisa badan tanpa menyakitkan. Apabila membeli bendi, cari yang segar, teguh, dan hijau terang yang tidak lebih dari 4 inci. Penyediaan bendi, potong kedua-dua hujung buah, basuh dalam air sejuk, dan masak di dalam periuk atau pengukus. Untuk mengekalkan kebanyakan nutrien dan enzim bendi yang baik, ia perlu dimasak sedikit mungkin. Hirisan nipis bendi mentah ditambah ke dalam mangkuk sayur-sayuran salad juga membuat hidangan yang sihat dan lazat.


# 5: Bit
BIT

Mengunyah bit merah adalah cara yang baik untuk mencegah sembelit dan buasir! Bit kaya dengan serat yang membantu bahan-bahan buangan bergerak melalui usus pada kadar yang sihat. Selain itu, pucuk berdaun hijau bit boleh dimakan dan kaya dengan serat, jadi jangan membuangnya - ia boleh dimasak dan dimakan seperti bayam. Selain menyokong pergerakan usus yang sihat, bit mengandungi beberapa ciri-ciri yang luar biasa yang membuatkan mereka makanan yang baik untuk kolon. Betacyanin, sebatian fitokimia bertanggungjawab untuk warna ungu sengit pada bit, telah terbukti sangat berkesan untuk melawan kanser, terutamanya kanser kolon.


# 6: Betik
BETIK

Berasal dari Amerika Tengah, pokok betik hari ini ditanam di kebanyakan negara-negara tropika. Dipanggil "buah malaikat" oleh Christopher Columbus, betik adalah kuasa pemakanan yang baik. Ia juga adalah makanan berfungsi yang baik untuk ditambah dalam diet anda jika anda terdedah kepada gejala buasir dan keupayaan untuk membantu penghadaman dan mengelakkan sembelit. Betik mengandungi papain, enzim protein pencernaan, serta beberapa sebatian aktif yang lain yang telah dibuktikan dapat mengurangkan sembelit. Papain adalah lebih pekat dalam betik hijau yang belum masak daripada betik masak. Betik hijau, yang lebih mudah didapati di kedai-kedai makanan Asia, boleh menjadi tambahan yang menyedapkan untuk salad.

# 7: Oat
OAT

Makan semangkuk bijirin oat untuk sarapan pagi adalah cara yang baik untuk memulakan hari secara betul. Oat sangat berkhasiat dan kaya dengan serat larut. Serat larut membentuk gel apabila dicampur dengan air manakala serat tidak larut, yang tidak larut dalam air, melalui usus tanpa menjejaskan sebahagian besarnya. Serat larut terkenal bagi mengelakkan sembelit kerana keupayaannya untuk membuatkan najis besar dan lembut. Sebelum memakan oat, rendam selama beberapa jam. Oat tidak diproses, seperti bijirin yang lain, mengandungi asid phytic yang boleh menghalang penyerapan magnesium dalam usus. Rendaman membolehkan enzim untuk memecahkan dan meneutralkan asid phytic dan meningkatkan nilai pemakanan oat.


# 8: Prun
PRUN

Prun adalah sumber serat yang baik. Serat adalah bahagian tumbuhan yang boleh dimakan yang tidak boleh dicerna oleh enzim dalam badan anda dan oleh itu tidak diserap ke dalam aliran darah. Akibatnya, serat kekal di dalam kolon di mana ia menyerap air dan melembutkan najis, dengan itu menghalang sembelit. Di samping itu, prun mengandungi perangsang kolon ringan, yang memberi kesan yang lagi baik pada usus.

# 9: Barli
BARLI

Serat pemakanan dalam barli meningkatkan saiz, melembutkan najis, dan memendekkan masa pengeluaran kotoran itu, lantas mengurangkan risiko buasir. Di samping itu, serat barli ini memberi makan bakteria di dalam usus besar, membantu bakteria ini untuk menghasilkan rantaian pendek asid lemak yang dipanggil asid butyric, yang membantu mengekalkan usus yang sihat. 





No comments:

Post a Comment